Orthomoleculaire Voeding

Voeding is als brandstof die ons lichaam in beweging houdt.

Voeding levert energie waardoor we kunnen groeien en onze organen kunnen functioneren. Deze energie ontstaat onder andere door verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten; ook wel macronutriënten genoemd. We hebben grote hoeveelheden macronutriënten nodig, want groei, herstel, beweging en het functioneren van onze organen kost veel energie.

Naast macronutriënten heeft het lichaam ook de nodige hulp-voedingsstoffen nodig om alle lichaamsonderdelen aan de gang te houden, dat gaat middels biochemische processen in je lichaam. Deze hulpstoffen zijn vitaminen, mineralen, spoorelementen en overige stoffen (bioflavonoïden, carotenoïden, isoflavonen en bioactieve stoffen). Dit worden de micronutriënten genoemd. 

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er voldoende zuurstof en water aanwezig is met voldoende beweging om het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. 

 Zonder zuurstof geen leven 

Op celniveau zorgt zuurstof ervoor dat voedingsenergie omgezet wordt in bio-energie. Dat betekent dat ons lichaam de opgenomen voedingsstoffen onder invloed van zuurstof kan worden omgezet in energie. Haal ook eens goed en diep adem, ontspan en zucht eens diep. Wanneer één proces niet optimaal functioneert, dan heeft dat gevolgen voor andere processen in je lichaam en uiteindelijk voor je hele lichaam. 

Het één kan niet zonder het ander

In de Orthomoleculaire Geneeskunde richten we ons op alle processen in het lichaam, processen die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert. Het richt zich op bouwstoffen van het lichaam, het versterken van lichaamsfuncties en het herstel ervan. Alleen op die manier zal je lichaam naar behoren kunnen werken.

Orthomoleculaire Geneeskunde betekent in het Grieks letterlijk; Juist/Gezond Molecuul ''De juiste stoffen, juiste voeding voor je cel'' 

Deze geneeskunde richt zich op het creëren van een optimale conditie voor alle  cellen in ons lichaam, door natuurlijke gezonde voeding als basis. (met eventueel aangevuld met voedingssupplementen) Naast dat er in de Reguliere gezondheidszorg gekeken wordt naar tekorten, kijken wij in de Orthomoleculaire Geneeskunde ook naar een relatief tekort in het lichaam. Relatief tekort betekent dat het lichaam de voedingsstof wel kan gebruiken voor primaire functies van het lichaam (werking van organen, als hart en longen), maar niet voor vele secundaire functies (cellulaire metabolische processen, enzymatische processen en hormonale processen).

Het lichaam komt pas optimaal toe aan deze secundaire functies bij voldoende aanbod van de juiste voedingsstoffen. Als gevolg van relatieve tekorten kunnen er 'vage' gezondheidsklachten optreden zoals, vermoeidheid, hoofdpijn, allergieën of spijsverteringsklachten enzovoort..

Evenwichtige voeding?

Zelfs wanneer we volgens de richtlijnen van het voedingscentrum eten, dan nog krijgen we lang niet de aanbevolen hoeveelheid van de essentiële voedingsstoffen binnen. De aanbevolen (ADH) Dagelijkse Aanbevolen Hoeveelheid is niet hetzelfde als een optimale hoeveelheid. Deze conservatieve normen houden namelijk geen rekening met andere invloeden op het gehalte van de nutriënten in voedingsmiddelen. Er zit in onze voeding vaak niet meer de hoeveelheden nutriënten die we individueel nodig hebben.

Dat heeft te maken met de bereidingswijze van ons voedsel, teeltmethoden van hedendaags die onvoldoende nutriënten nog bevatten, de vervuiling in voeding en het milieu, lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel enz.. Met als gevolg een tekort aan bouwstoffen en het ontwikkelen van allerlei klachten. Daarom is gezond eten het belangrijkste aandachtspunt, de basis begint met goede voeding!

Orthomoleculair Voedingsadvies

Met Orthomoleculaire voeding proberen we een optimale conditie voor alle cellen in het lichaam te creëren door middel van gezonde, natuurlijke, gevarieerde voeding.

Wil jij werken aan een duurzame gezondheid? Een oplossing voor je klachten? Begrijpen wat je lichaam je probeert te vertellen? Begin dan bij de BASIS!!

Wil jij weten hoe duurzaam jij bezig bent? Weten of je huidige voedingspatroon in balans is!? Ben je zeker van jezelf dat je na een éénmalig Voedingsanalyse de draad weer kunt oppakken? Kies dan voor een éénmalig voedingsanalyse.

Hoe het eruit ziet

Je kunt bij interesse altijd eerst een telefonisch kennismakingsgesprek inplannen van zo'n 15 minuten. 

Als het voor beide goed voelt dan plannen we een Intake consult in. Voorafgaand aan de Intake ontvang je van mij een uitgebreide vragenlijst via de mail. Deze vragenlijst geeft mij inzicht in je hulpvraag en de mogelijke klachten die je ervaart. Ook is het belangrijk dat ik weet wat jouw beweegpatroon is en voedingsinname, ik zal dan ook vragen om deze zo uitgebreid mogelijk op te schrijven. Met alle gegevens kan ik mij goed voorbereiden op ons gesprek en een gericht advies opstellen voor je.

Tijdens de Intake (60min) bespreken we jouw ingevulde vragenlijst(en) en gaan we eventueel opzoek naar de oorzaak van jouw klachten. Naast voeding lopen we ook leefstijlfactoren door, zoals beweging, stress, slaap en ontspanning.

Na de Intake verwerk ik alle informatie en stel ik een persoonlijk advies op. Dit plan ontvang je per mail. Het plan bestaat uit een voedingsadvies, maar ook leefstijladvies neem ik hier in mee. Je kunt na de Intake direct zelfstandig aan de slag voor de komende vier weken. Na die vier weken hebben we nog een follow-up consult (45min) en bespreken we jouw voortgang.

Tijdens het follow-up consult kunnen we tevens samen kijken of er behoefte is naar nog een vervolgconsult. Ook kun je na dit consult nog de keuze maken voor een specifiek onderzoek om in te zetten, zoals een (EMB)bloedonderzoek of een ontlastingsonderzoek.

Ben je geïnteresseerd geworden? Voel jij een JA?  Plan direct een afspraak in